top of page

Behöver dagens e-handlare erbjuda second hand?

Behöver dagens e-handlare erbjuda någon typ av inlämning eller secondhand-lösning till sina kunder? Kan det påverka var konsumenten väljer att handla?


Igår skrev Tidningen Market om att H&M börjar med second hand och att Gina Tricot inleder samarbete med Tradera. Dessa två är endast några i en lång rad av andra aktörer som redan erbjuder olika typer av cirkulära lösningar till sina kunder.


Några andra exempel är KappAhl som samarbetar med HackYourCloset där kläder cirkulerar via deras prenumerationstjänst. NA-KD, Asket och Zalando erbjuder sedan tidigare egenutvecklade lösningar. IKEA köper tillbaka dina möbler och Iittala har en egen "Vintage service". Och det finns många, många fler!


Enligt Svensk Handels hållbarhetsrapport (läs mer här) så har vi som konsumenter blivit allt mer krävande och ser helst att inköpen är bekväma, prisvärda och hållbara - allt på samma gång.


Att fler och fler företag väljer att erbjuda lösningar för att konsumenten enkelt (läs bekvämt) kan lämna in tidigare köpta varor och att vi som konsumenter blir allt mer krävande är en tydlig indikation på en grundläggande, och väldigt positiv, beteendeförändring. Vi ser inte längre på konsumtion som en enkelriktad gata utan det verkar bli mer en självklarhet att varor skickas vidare så att dessa kan användas av andra och därmed förlänga produktens användbara livslängd.


Mot en ljusare framtid =)

Yorumlar


bottom of page