top of page

Tidningen Sydöstran intervju med Sjöbergs och Raizemore

Sydöstran har publicerat en artikel om ökat återbruk genom samarbetet med butiken Sjöbergs herrmode och Raizemore.


Raizemore har tillstånd att publicera artikeln. Läs mer om Sydöstran: https://www.sydostran.se

Nytt samarbete: Lokal butik slår ett slag för återvinning av kläder. Michael Andersson som driver Sjöbergs herrmode gillar att sälja kläder, men tycker inte om överkonsumtionen i samhället. Genom ett nytt samarbete har Sjöbergs blivit pilotbutik för ett koncept som främjar återbruk av gamla kläder.
Michael Andersson driver klädbutiken Sjöbergs herrmode i Karlshamn. Han hoppas kunna bidra till ett mer hållbart samhälle genom det nya samarbetet. Foto: Johan Hultgren

Lämna in dina gamla kläder och få en värdecheck att handla för. Det är grundkonceptet i det nya samarbete som Sjöbergs herrmode har inlett. Butiken har blivit partner med företaget Raizemore som tar emot och vidarebefordrar gamla kläder till olika second hand-butiker. Michael Andersson förklarar bakgrunden till att han nappade på konceptet.


– Det här har funnits i mitt huvud länge. Jag tycker någonstans att det produceras för mycket kläder som man sedan bara slänger.

– Jag vill så klart sälja kläder, men jag vill också bidra till miljöaspekten. Vi behöver tänka efter i samhället i dag. Vi måste nog ändra vårt beteende.


Michael Andersson berättar att han redan för 25 år sedan tog in gamla kläder i den butik i Stockholm där han då jobbade. Det nya konceptet innebär dock inte att han tar in de gamla kläderna i Karlshamnsbutiken.


Michael Andersson driver klädbutiken Sjöbergs herrmode i Karlshamn. Foto: Johan Hultgren

Tobias Carleke, som jobbar med sälj- och affärsutveckling på Raizemore, berättar om tjänsten.


– Man registrerar kläder man inte längre använder och i vår tjänst får man sedan upp hur mycket de är värda.

Kunden får hem en påse, scannar en qr-kod och skickar sedan iväg kläderna.

– När de kommer till oss kontrollerar vi om de är i säljbart skick. Är de det får kunden en voucher och kläderna skickas till de second hand-butiker företaget har samarbete med.


Tobias Carleke berättar att man hittills jobbat med e-handlare och att samarbetet med Sjöbergs är något av ett pilotprojekt.


Fakta

Klädindustrins klimatpåverkan

Konsumtionen av textil, kläder och hemtextil, som sker i Sverige genererar utsläpp på över fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det motsvarar utsläpp från 850 000 varv runt jorden med bil.


Inköpen av nyproducerad textil har ökat. Från början av 2000-talet låg de på 10.7kilo per person och år och i dag är motsvarande siffra 14 kilo. Enligt rapporter från FN släpper klädindustrin ut mer växthusgaser än flygen.

Källa: Naturvårdsverket, FN 


bottom of page